PERSBERICHT – WOinActie – 19 juni 2024
 
DEMONSTRATIE 22 JUNI - OPROEP AAN UNIVERSITAIRE BESTUURDERS: Zeg NEE!

 
De grootste bezuinigingen op het hoger onderwijs ooit. Nog minder kennis en kunde om de grote problemen in onze samenleving aan te pakken.

De komende regering is van plan om ongeveer een miljard euro te bezuinigen op het hoger onderwijs. Er zijn reële signalen dat deze bezuinigingen vrijwel meteen na het aantreden van deze regering zullen worden geïmplementeerd, en we vernemen dat sommige universiteitsbesturen nu al bezig zijn deze bezuinigingen in te plannen (bron1, bron2).

Deze berichten vullen ons, medewerkers en studenten van de universiteiten en hogescholen, met grote zorg. Wij roepen onze bestuurders op om zich nu luid en duidelijk te verzetten tegen de aangekondigde bezuinigingen op de universiteiten en hogescholen, en deze niet op voorhand te aanvaarden omdat ze de Nederlandse wetenschap zeer zwaar zullen aantasten. Dit alles zal ons land, met name onze jongste generaties zwaar beschadigen. Het zal de tekorten in bijvoorbeeld het leraarschap, het recht en de zorg alleen maar doen toenemen. En dit op een moment dat we de wetenschap hard nodig hebben om alle uitdagingen en crises die op ons afkomen het hoofd te bieden.

Kunnen wij op onze bestuurders rekenen om zich aan de kant van de academische gemeenschap te scharen en "NEE!" te zeggen tegen de afbraak van kennis in Nederland en de verslechtering van onze gezamenlijke toekomst?

Als aftrap van een grootschalig protest roepen we onze besturen tezamen met alle medewerkers op om op 22 juni om 14 uur op het Jaarbeursplein in Utrecht samen met de landelijke studentenvakbond (LSVb) te protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Het protest van de LSVb is gericht tegen de langstudeerboete, maar staat symbool voor de gehele bezuiniging op het hoger onderwijs en de afbraak van kennis in Nederland. WOinActie zal spreken op dit protest en zich solidair verklaren met de studenten.

Voor meer info: https://www.instagram.com/lsvb.studentenbond/p/C8CwIxhIfBf/?locale=en

Wij bereiden ons voor op verdere grootschalige acties.

Namens WOinActie,

Rens Bod (Universiteit van Amsterdam). Contact voor de pers: 06-30380162
Remco Breuker (Universiteit Leiden). Contact voor de pers: 06-18518299
Roberta D’Alessandro (Universiteit Utrecht)
Annelien de Dijn (Universiteit Utrecht) 
Willem Halffman (Radboud Universiteit) 
Carlo Ierna (Vrije Universiteit Amsterdam) 
Katell Lavéant (Universiteit van Amsterdam) 
Gijs van Maanen (Tilburg University)
Marc van Oostendorp (Radboud Universiteit) 
Willemien Sanders (Universiteit Utrecht) 
Juliette Schaafsma (Tilburg University)
Dirk-Jan Scheffers (Rijksuniversiteit Groningen) 
Maureen Sie (Universiteit van Tilburg)
Elmer Veldkamp (Universiteit Leiden)


Reacties